Een klokthermostaat voor bediening van je CV

Het zal u niet verrassen dat een klokthermostaat regelbaar/instelbaar is op gezette tijden. U kunt met dit model een schematisch programma instellen naar de behoefte van uw leefgewoonte en agenda. Hierbij kunt u denken aan een dagelijks/wekelijks regelbaar schema, waar u een in of uitschakeling van het verwarmingssysteem nodig verwacht te hebben op basis van uw gewenste temperatuur. De Klokthermostaat kan op deze manier ideaal aansluiting vinden op uw leefstijl en agenda. Zo kan er bijvoorbeeld bij thuiskomst van uw werk een comfortabele temperatuur ingesteld zijn.

Kenmerken van een klokthermostaat:

  • Comfortabele temperatuur bij thuiskomst door vooraf ingesteldeKlokthermostaat inschakeling van het verwarmingssysteem.
  • Automatische uitschakeling van de CV voordat u naar bed gaat.
  • Besparing in energieverbruik door tijdige uitschakeling.
  • Volautomatische en vakantie modus.
  • Ideaal instelbaar op temperatuur behoefte.

Bekijk ook : Slimme thermostaat, modulerende of smart.

Klokthermostaat en het onderscheid van een kamerthermostaat

Waar een klokthermostaat zich volledig automatisch laat instellen op basis van tijden en temperatuur behoefte, zorgt een kamerthermostaat voor volledig handmatig ingestelde temperatuur behoefte. Dit model is dus niet vooraf instelbaar, maar kunt u bij thuiskomst inschakelen. De klokthermostaat biedt u in gebruik en energieverbruik vaak meer functionaliteiten. Dit wordt als zeer comfortabel ervaren, aangezien uw woning voorverwarmd is bij aankomst. U kunt ook verschillende temperaturen instellen bij sommige modellen klokthermostaten. U kunt denken een kleine verhoging in temperatuur voor thuiskomst, tijdens koken een iets lagere temperatuur en na etenstijd weer iets hogere temperatuur, waarna de instelling 30 minuten voordat u normaalgesproken naar bed gaat het systeem weer laat uitschakelen en weer energie bespaart.

Voorbeeld schema :

Klokthermostaat - kamerthermostaat

  • 17:00 – Inschakeling op temperatuur                 19 Celsius.

Thuiskomst 17:15

  • 17:30 – Verlaging van temperatuur                 18 Celsius.

Tijdens koken wordt er extra warmte geproduceerd.

  • 19:15 – Inschakeling op temperatuur                 21 Celsius.

Tijdens avondbesteding hogere temperatuur behoefte.

  • 21:45 uitschakeling klokthermostaat van de CV,        15 Celsius.

30 minuten voor slapen gaan automatische uitschakeling van CV.

Modulerende klokthermostaat

Je kunt zeggen dat de fabrikanten innovatief zijn in ontwikkeling van functionaliteiten ter bevordering van energiebesparing en comfort. Een normale klokthermostaat kan op gezette tijden in en uitgeschakeld worden, waar een modulerende klokthermostaat op basis van gemeten temperatuur gedoseerd de CV aanstuurt om een gewenste temperatuur te bereiken. Bij deze energiezuinige functie wordt op basis van een berekening al modulerend zelfs de hoeveelheid restwarmte in het systeem gebruikt voor een temperatuurverhoging, waardoor het verwarmingssysteem vroegtijdig kan worden uitgeschakeld. Een slimme en innovatieve uitbreiding waar een reguliere model enkel in en uitschakelt. Voorbeeld is een Honeywell thermostaat.

Klokthermostaat in de praktijk

Bovenstaande klinkt natuurlijk fantastisch en in theorie is een klokthermostaat een mooi gegeven, maar hoe werkt dit nu eigenlijk in de praktijk? Een volautomatisch instelbaar/regelbaar systeem voor de verwarming kan bij mensen een een strak agenda perfecte aansluiting vinden. Maar wat als je agenda zeer afwijkend is of je temperatuurbehoefte ook afwijkt? Heb je dan daadwerkelijk iets aan een klokthermostaat of kun je dan beter kiezen voor een kamerthermostaat?

Dit zijn vragen welke voorafgaand aan het aanschaffen terecht de revue passeren. Een klokthermostaat werkt optimaal bij een vast schematische instelling en ideale aansluiting voor mensen met een vast en strak leefpatroon.

Nu heeft elk mens wel een uitzonderingen op zijn of haar agenda, maar dit wil niet zeggen dat de functionaliteit van de klokthermostaat, hiermee onbruikbaar is. Bij een goede klokthermostaat zijn er meerdere schema’s instelbaar en kunnen er verschillende schema’s met gezette tijden en temperatuurbehoefte ingesteld worden, waarnaast de temperatuur handmatig worden aangepast. Een klokthermostaat heeft in functionaliteit veel voordeel ten opzichte van een kamerthermostaat en kan energieverbruik sterk verminderen en comfort verhogen.

Wat kost een (modulerende) klokthermostaat?

Is het prijsverschil tussen klok en een aan/uit model nu veel? Een standaard model schematisch instelbaar begint op zo een € 90,-, maar kan al snel oplopen naar € 150,-. Een modulerende klokthermostaat kan in prijs oplopen tot zo een € 250,- / €350,-. Uw voorkeur en budget bepalen natuurlijk welk model en welke prijsklasse voor u realistisch zijn. Neem hierbij goed de tijd en aandacht om een passend model te vinden.

FAQ