Modulerende thermostaat

Modulerende ThermostaatEen modulerende thermostaat is echt enorme energiezuinig en ecologisch, maar vooral comfortverhogende stap in de ontwikkeling van temperatuurbeheersing op de consumentenmarkt. Met consumentenmarkt wordt natuurlijk de woningmarkt bedoeld. Deze stap optimaliseert met een grote sprong de efficiëntie als het gaat om energieverbruik en aansluiting in temperatuur behoefte voor meerdere bewoners. Geen wonder dat de modulerende thermostaat zo veel populariteit geniet, ten opzichte van de authentieke/conventionele aan/uit modellen.

De fabrikanten hebben niet stil gezeten en met de ontwikkeling van de modulerende thermostaat. De conventionele aan/uit modellen hebben geen dosering of berekeningssoftware, maar simpelweg een temperatuur meter.

Wat is een modulerende thermostaat? 

Een modulerende thermostaat werkt niet als een we gewend zijn met via een in-uit schakeling. Er zit geen dosering mechanisme wat het verwarmingssysteem aanstuurt. De functionaliteit om op basis van berekening een dosering toe te passen om tot een gewenst temperatuur te komen wordt door een modulerende thermostaat wel toegepast. Op basis van de gemeten temperatuur vindt een berekening plaats hoeveel energie nodig is om tot de gewenste temperatuur te komen. De verwarmingsinstallatie hoeft dus niet in volle capaciteit ingeschakeld te worden.

Voordeel hiervan is een constante temperatuur in de ruimtes en een efficiëntere energieverbruik. De modulerende thermostaten kun je dus een geavanceerde of smart thermostaat noemen.

Beste Slimme welke ook modulerend zijn :

Een slimme modulerende thermostaat, in Jip en Janneketaal

Modulerende thermostaat, slim

De ontwikkelaars van de conventionele thermostaat hebben niet stilgezeten. De functionaliteiten zijn van aan-uit programmering doorontwikkeld naar intelligente regelingen waardoor de verwarmingsinstallatie in je woning veel efficiënter is geworden. Deze regeling wordt als modulerend gekwalificeerd.

Een modulerende draadloze thermostaat schakelt je CV/verwarmingsinstallatie niet alleen meer aan en uit (in/uit), maar kan ook doseren. De verwarmingsinstallatie wordt veelal niet in vol vermogen ingeschakeld, maar kan kan bij een klein temperatuurverschil al met beperkt vermogen worden ingeschakeld, waardoor er minder energieverspilling is. Daarnaast berekent een modulerende draadloze thermostaat exact op welk moment de CV weer kan worden uitgeschakeld zodat de restwarmte in het systeem de ruimte nog op de gewenste temperatuur kunnen brengen.

Energie en kostenbesparing met een modulerende thermostaat

Samen met de CV installatie en modulerende thermostaat kan uw woning op zeer efficiënte en kostenbesparende wijze worden verwarmd. Dit klinkt natuurlijk voor een ieder als muziek in de oren. Een ideale afstelling van de CV installatie en de regelthermostaat zorgen voor een minimale temperatuur in de CV installatie om tot de juiste warmte te komen in de woning. De dosering zorgt voor “just enough” warmte in de installatie, zodat het rendement bijna niet hoger kan. De installatie kan bijvoorbeeld vroegtijdig uitschakelen omdat de restwarmte in de installatie nog voldoende is om de ruimte te verwarmen tot de gewenste temperatuur. Dit kan nog uitgebreid worden door een schema of klokthermostaat.